top of page
Search

PAÇVA TAŞ MEKTEP YAZ KAMPI

  • Writer: Furkan Ozata
    Furkan Ozata
  • Mar 9, 2019
  • 3 min read



Yaz kampı Rize’nin Fındıklı ilçesinde, yeni adıyla Yenimahalle eski adıyla Paçva köyünde yapıldı. Bölgenin etnik kökeni genelde Gürcü-Türk milletlerinin bir arada yaşadığı bir etnik kökene sahip. Kamp köyde bulunan taşımalı eğitime geçmeden önce kullanılan bir taş mektebin restorasyonunu, yeniden kazandırılmasını konu alıyor. Aslında bu kamptaki amaç hem kendimize bir şeyler katabilmek, hem de atıl durumdaki bu okulun yeniden kazandırılması için ön ayak oluşturmaktı. Köy halkı da bölgede bulunan bu taş mektebin artık kullanılamaz hale gelmesinden dolayı bir hayli üzgün. Atıl köy okulunun büyük bir kısmı taş ve tuğladan oluşmaktaydı. Yerli halkın bizlere gösterdiği yoğun, sıcak, samimi bir ilgi vardı. Bizleri tanımayan insanlar orada bizlere evlerini açtılar, bizi misafir ettiler. Kendileri etkinlilik zamanında orada bulunmasalar bile ev sahipleri orada konaklamamıza izin verdiler. Mevcut okulda öğretmenlik yapmış olan hocalar vardı onlarla ve yerli köy halkıyla birlikte taş mektep hakkında bilgi edindik. Bu şekilde bir ön çalışmamız oldu.

Orada halkla iç içe bir süreç geçirdik. Yaklaşık 55 kişilik bir öğrenci ekibi vardı. Kamp yürütücülerimiz ve oda başkanlarımız ile birlikte bu sayı 65 kişiyi buldu. Biraz anlatmak gerekirse öğrenci ekibi olarak gruplara ayrıldık bu gruplar arasında tasarım grubu, sözlü tarih, rölöve-restorasyon, uygulama grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldık. Gruplara, hangi grupta görev almak istediğimize göre ayrıldık. Bu süreçte kamp yürütücülerimizden de yardım aldık. Örnek olarak tasarım grubu 20 kişiydi, bu 20 kişi de 4 ayrı gruba ayrıldı ve 4 farklı tasarım sundular. Rölöve restorasyon grubu aynı zamanda benim de bulunduğum gruptu. İlk olarak binanın sıfırlamasını yaptık, yani binanın rölövesinin alınabilmesi için yatay olarak bir kesitini aldık ben de bu konuda görev aldım. Sonra herkes bir cephenin rölövesini çıkardı, binanın yakınındaki camiye olan konumu ölçüldü, okula olan konumu ölçüldü, bu şekilde binada gerekli altlıkları oluşturarak tasarım grubuna gönderdik. Tasarım grubu da bu altlıkları kullanarak binanın yeni durumda nasıl olması gerektiğini çevre düzenlemesiyle birlikte çalışmasını tamamladı. Bu proje kapsamında peyzaj mimarları, tarih öğretmenleri, yönetmenlerin de bulunduğu bir ekip bize yardımcı oldu. Rölöve işlemi bittikten sonra binanın taş yapısını ortaya çıkarmak için raspa işlemleri başladı yani binanın sıvası soyuldu. Bu sırada binanın çatı için malzemeleri geldi. Bu malzemeler imece usulüyle yapının yakınına taşındı. Biz ayrıldıktan yaklaşık bir ay sonra çatı onarımı sona erdi ve bina korunur hale gelmiş oldu.

Tabi bu sırada bina atıl durumda olduğu için içerisi oldukça pisti. Biz grup çalışmasıyla içeriyi tamamen temizledik ve binayı içeride işlem yapılabilir hale getirdik. Binanın restütisyonunu yapabilmek için de sözlü tarih grubundan yardım aldık. Binanın içinde belirli bölgeleri kırarak “Eskiden nasıldı? Ne durumdaydı?” gibi sorulara cevap bulduk. Örnek olarak binada bir odunluğun çok önceden var olduğunu ancak mevcut durumda fonksiyonun kaybolduğunu sözlü tarih grubu sayesinde öğrendik.

Yaz kampının bana her şeyden öte kattığı en önemli şey, benim orada 55 yeni arkadaşım oldu. 14 şubenin katıldığı bu etkinlikte 14 ilden yeni arkadaşlar edinmiş oldum. Ayrıca rölöve nasıl alınır, restorasyon projesi nasıl çizilir, yani binanın eski ve yeni halini görsel olarak nasıl oluştururuz gibi sorulara cevap verebilecek hale geldim. Grup çalışması yapmayı öğrendim, grupça bir ortak fikir belirleyebilmeyi ve bu fikre uyum sağlamayı öğrendim. Ayrıca kıymetli hocalarımızın bilgilerinden deneyimlerinden faydalandım, bölgenin mimari ve yapı malzemesi literatürüne ait bilgi sahibi oldum. 9 günlük bir etkinliğin içinde bulunduk bu 9 günde yeri geldi eğlendik, yeri geldi güldük, yeri geldi üzüldük, ama 9 günün sonunda ortaya çıkardığımız ürünler paha biçilemezdi ve bizi oldukça memnun etti. Elde ettiğimiz bilgileri de yerli halkın görüşüne sunduk yani bir sergi düzenledik. Köy halkı bizden, yaptıklarımızdan çok mutlu oldular ve bizden memnun kaldılar hatta köyden hala görüştüğümüz insanlar olduğunu söyleyebilirim.


TEVFİK MUTLU KUMANTAŞ

 
 
 

Komentáře


©2019 Sosyal Ortaklı Fikir Ağı

bottom of page